U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Wat Betekent de Versoepeling van de Renovatieplicht voor u?

maandag 23 september 2024

Recent nieuws vanuit de Vlaamse regering suggereert dat de renovatieplicht binnenkort versoepeld kan worden. Sinds vorig jaar is deze verplichting gekoppeld aan de energieprestatiecertificaatscore, beter bekend als de EPC-score. Deze score bepaalt hoe energiezuinig een woning is en stelt eisen voor renovaties. Momenteel moeten woningen met een energielabel E of F binnen vijf jaar worden gerenoveerd tot minstens label D, met als uiteindelijk doel dat alle woningen tegen 2050 een label A behalen. Deze maatregelen zijn bedoeld om de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse overheid te ondersteunen. 

De nieuwe regering overweegt echter om de regels aan te passen. In het voorstel zouden woningen die fossielvrij worden verwarmd, zoals met een warmtepomp of zonnepanelen, slechts hoeven te voldoen aan een lagere eis: label C. Dit betekent dat eigenaren mogelijk minder hoeven te investeren in isolatie, wat volgens sommigen een belangrijke stap terug is in de verduurzaming van de woningmarkt. 

Wat Betekent Dit Voor de Waarde van Uw Woning? 

Bij Domo Vastgoed begrijpen we dat deze veranderingen mogelijk verwarring kunnen veroorzaken. Een woning verkopen of verhuren met een lagere EPC-score kan lastig zijn, vooral als er nog renovatieverplichtingen aan vastzitten. Woningen met een verplichte renovatie hebben vaak een lagere marktwaarde, omdat de koper nog aanzienlijke kosten moet maken. Mocht de versoepeling doorgaan, dan kunnen verkopers overwegen om zonnepanelen te installeren of een warmtepomp te plaatsen om snel aan de nieuwe normen te voldoen. 

Maar let op: hoewel deze aanpassingen de renovatiekosten op korte termijn kunnen verlagen, blijft een woning zonder goede isolatie duur om te verwarmen. Dit kan een impact hebben op de aantrekkelijkheid en de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. Wij adviseren onze klanten altijd om verder te kijken dan alleen de EPC-score en te kiezen voor duurzame investeringen die de waarde van hun woning op de lange termijn vergroten. 

Waarom Kiezen voor Een Duurzame Benadering? 

Onze visie bij Domo Vastgoed is dat duurzaam bouwen niet alleen gaat om voldoen aan de minimale wettelijke eisen, maar om het creëren van langdurige waarde. Hoewel de EPC-score een nuttige indicator is, kan het slechts een deel van het verhaal vertellen. Bij Domo Vastgoed kijken we verder dan de cijfers. We geloven dat een goed geïsoleerde woning, die optimaal gebruikmaakt van energiezuinige technieken, zowel aantrekkelijker is voor kopers als voordeliger in gebruik. 

We raden daarom aan om bij het verduurzamen van uw woning altijd te beginnen met isolatie, gevolgd door de installatie van duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen en zonnepanelen. Deze aanpak zorgt niet alleen voor een comfortabele en energie-efficiënte woning, maar versterkt ook de marktpositie en de waarde van uw vastgoed. 

Onze Aanpak: Op Maat van de Mens en de Gemeenschap 

Als lokaal verankerde buurtmakelaar in Kermt, zijn wij ervan overtuigd dat het bouwen en renoveren van woningen op een duurzame en verantwoorde manier bijdraagt aan het welzijn van de hele gemeenschap. Wij staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van het verduurzamingsproces, met persoonlijk advies en deskundige begeleiding regio Hasselt. Laten we samen zorgen voor een toekomstbestendige woningmarkt die niet alleen goed is voor uw portefeuille, maar ook voor onze planeet. 

Heeft u vragen over de mogelijke gevolgen van de versoepeling van de renovatieplicht voor uw woning? Of wilt u advies over hoe u uw vastgoed het beste kunt verduurzamen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder! 

 

Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV