U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Nieuwe Vlaamse Regering en de Impact op de Vastgoedmarkt: Wat Betekent Dit Voor U?

woensdag 9 oktober 2024

 

De Vlaamse vastgoedmarkt staat aan de vooravond van veranderingen, nu de regering Diependaele I officieel van start kan gaan. Met de goedkeuring van het regeerakkoord door N-VA, Vooruit en CD&V, liggen er belangrijke beleidswijzigingen in het verschiet die de vastgoedsector rechtstreeks zullen beïnvloeden. DOMO Vastgoed volgt deze ontwikkelingen op de voet en deelt graag wat de belangrijkste veranderingen zijn die u als (toekomstige) vastgoedbezitter of -investeerder moet weten. 

1. Verlaging van de registratierechten: Een voordeel voor kopers van een eerste woning 

Eén van de meest directe en significante maatregelen is de verlaging van de registratierechten. Vanaf 1 januari 2025 wordt het verkooprecht voor de aankoop van een enige eigen woning verlaagd van 3% naar 2%. Dit is een positieve evolutie voor starters en mensen die hun eerste woning willen kopen, omdat de kosten van een aankoop hierdoor zullen dalen. 

Stel dat u een woning koopt met een waarde van €300.000. Onder het huidige tarief van 3% zou u €9.000 aan registratierechten betalen. Vanaf 2025, met het nieuwe tarief van 2%, zou dit bedrag dalen naar €6.000. Dat betekent een besparing van maar liefst €3.000 – een aanzienlijke som die u bijvoorbeeld kunt gebruiken voor renovaties of inrichting. 

2. Datum van de authentieke akte blijft cruciaal 

Een ander belangrijk punt uit het regeerakkoord is dat de datum van de authentieke akte het ijkpunt blijft voor het vaststellen van de toepassing van het verkooprecht. Dit betekent dat, zoals in het verleden, de datum waarop de akte bij de notaris wordt ondertekend bepalend is voor het belastingtarief dat van toepassing is. Voor wie dus een woning koopt vóór 2025 maar de akte pas na 1 januari ondertekent, zal het verlaagde tarief van 2% van toepassing zijn. 

Dit is goed nieuws voor kopers die in 2024 hun droomwoning vinden, maar door timing of financiering pas in 2025 de aankoopakte kunnen ondertekenen. 

3. Nieuwe Vlaamse minister van Wonen: Melissa Depraetere 

De benoeming van Melissa Depraetere, een politica van Vooruit, tot nieuwe Vlaamse minister van Wonen, brengt ook nieuwe verwachtingen met zich mee. Hoewel haar specifieke beleidslijnen nog verder moeten worden uitgewerkt, mogen we verwachten dat ze met een focus op betaalbaar wonen en duurzaamheid zal werken aan verdere hervormingen in de sector. Voor vastgoedprofessionals zoals syndici en makelaars kan dit mogelijk gevolgen hebben op vlak van regelgeving en renovatieverplichtingen. 

Wat betekent dit voor u? 

Voor toekomstige vastgoedkopers is het duidelijk: het moment om te plannen is nu. Met de verlaging van de registratierechten op komst, kan het interessant zijn om uw aankooptraject slim te timen, zodat u optimaal profiteert van de nieuwe wetgeving. Aan de andere kant is het ook belangrijk om de ontwikkelingen rond betaalbaar wonen en duurzame renovaties nauwgezet te volgen, zeker voor investeerders en verhuurders. 

Bij DOMO Vastgoed staan wij klaar om u te begeleiden door deze veranderingen heen en ervoor te zorgen dat u de beste beslissingen neemt voor uw vastgoedplannen. Heeft u vragen over hoe het nieuwe Vlaamse regeerakkoord uw aankoop of investering beïnvloedt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder met advies op maat! 

We houden steeds een vinger aan de pols van de wetgeving om u het beste advies te geven. Of u nu een woning koopt, verkoopt of verhuurt, wij zorgen ervoor dat u altijd op de hoogte bent van de laatste veranderingen. 

Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV