U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Laatste nieuwsberichten

Asbestattest

Het asbestattest is voortaan onbeperkt geldig in de tijd, als de woning geen asbesthoudende materialen bevat. Tot voor kort moest elk attest om de tien jaar hernieuwd
worden, ook in woningen waar geen asbest aanwezig was. Met de wijziging geeft de Vlaamse regering gehoor aan een oproep waarmee CIB de voorbije maanden richting beleidsmakers trok.

Meer info...

Te renoveren Vastgoed - Mijn Verbouw Lening

Hoe ingrijpend kan je verbouwen met de Mijn VerbouwLening?
In Vlaanderen kan je via de Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro voordelig lenen. Een initiatief van de Vlaamse overheid om mensen aan te moedigen om zowel de kwaliteit als de energieprestaties van je woning op te krikken. Maar wat voor renovatie kan je eigenlijk realiseren met dit bedrag?

Meer info...

Energienorm definitief goedgekeurd

De energienorm is een feit. De Vlaamse regering heeft ze afgelopen vrijdag definitief goedgekeurd. Inhoudelijk is daarbij niets meer gewijzigd: het minimaal te behalen label is E voor halfopen vrijstaande woningen en D voor rijwoningen en appartementen, telkens te behalen tegen 1 januari 2030. Dan wordt de energienorm van kracht. Een woning die er niet aan voldoet, zal ongeschikt zijn. 

Meer info...

BEWOONBARE OPPERVLAKTE

GEZOCHT ÉN GEWENST: EEN DUIDELIJKE DEFINITIE VAN ‘DE BEWOONBARE OPPERVLAKTE

Vooruit wil dat er een duidelijke definitie komt van wat exact de ‘bewoonbare oppervlakte’ is een woning die te koop staat. Ook Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en de immosector zijn pro. “Het zou de transparantie alleen maar ten goede komen” aldus Kristophe Thijs van Vlaamse makelaarsfederatie CIB.
 

Meer info...

Huurindexatie vanaf 1/10/2023

Op 1 oktober 2023 zullen in Vlaanderen de beperkingen op de indexatie van huurprijzen voor minder energiezuinige woningen worden opgeheven.
 

Meer info...

Lenen op 30 jaar: verantwoord of niet?

Door de hoge vastgoedprijzen en stijgende rentevoeten op een woonlening is de aankoop van een eigen woning voor heel wat mensen een stuk lastiger geworden? Zijn kredieten met een langere looptijd de oplossing? Of betekenen ze alleen maar een uitbreiding van de lijdensweg?

Meer info...

KOPEN VERSUS HUREN: DE VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJTJE

Is het vandaag nog steeds voordeliger om een woning te kopen, of bracht de gestegen rente op hypotheekleningen een shift met zich mee naar huren?

Meer info...

GEVEN VERBOUWPROGRAMMA’S VERTEKEND BEELD OVER WERKELIJKE VERBOUWKOST?

De bouw- en verbouwprogramma’s slaan ons vandaag om de oren. Op zich is daar niets verkeerd mee. Wel stellen experts vast dat die – vaak prominent gesponsorde – programma’s verkeerde verwachtingen scheppen rond het budget dat écht nodig is om een huis te renoveren.

Meer info...

VIER AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN GOED HUURCONTRACT

Bij het opstellen van een huurcontract moet je kiezen uit een resem wettelijke bepalingen. Hoelang bedraagt de duur van het huurcontract? Wat is de duur van de opzeggingstermijn? En hoeveel moet de huurder betalen als hij of zij deze termijnen niet nakomt?

Meer info...

GROTERE REGENWATERPUT VANAF OKTOBER VERPLICHT BIJ NIEUW- EN VERBOUW

Een put van 5.000 liter is en blijft het minimum. Gebouwen met een dak groter dan 80 m² zullen echter over een put van minstens 7.500 liter moeten beschikken.

Lees meer

TOEKENNING EPC-LABELPREMIE WORDT VERSOEPELD

Wie nu een woning met een slecht EPC grondig renoveert, kan voor die renovatie sinds 2021 een EPC-labelpremie tot 5.000 euro krijgen. De voorwaarde is wel dat je ...

Lees meer

DE NIEUWE G- EN P-SCORES ONDER DE LOEP

Het is al sinds 2013 verplicht voor verkopers om geïnteresseerde kopers in te lichten over de overstromingsgevoeligheid van een woning. Op 1 januari 2023 werd de informatieplicht gewijzigd en uitgebreid.

Lees meer

HYPOTHECAIR KREDIET - KOPERS HEBBEN BIJNA 40 PROCENT VAN INKOMEN NODIG VOOR AFBETALING WOONLENING

Een modaal gezin dat vandaag een woonlening aangaat, heeft bijna 40 procent van zijn inkomen nodig om die lening af te betalen.

Lees meer

VOCHTPROBLEMEN GESPOT IN JE WONING? MET DIT ADVIES VERMIJD JE DURE PRODUCTEN EN VAKLUI

Vooraleer je een firma laat komen of zelf aan de slag gaat met dure producten, is het belangrijk om te weten dat er verschillende types van vochtproblemen bestaan.

Lees meer

LAADPALEN - HOE ZIT HET ALS JE ALS HUURDER EEN LAADPAAL WILT INSTALLEREN?

Eerst dit: het is niet omdat jij een elektrische wagen hebt, dat de verhuurder van je appartement of woning ook een elektrische laadpaal moet voorzien. Dat staat niet in de wetgeving, en als huurder kun je dat dan ook ...

Lees meer

DE RENOVATIEPLICHT VOOR RESIDENTIEEL VASTGOED IN EEN NOTENDOP

Residentiële woningen nemen ongeveer 20 procent van de wereldwijde koolstofuitstoot voor hun rekening. Als we tegen 2050 de wereld koolstofneutraal willen maken, zijn energiezuinige woningen een van de prioriteiten.

Lees meer

WELKE STEUN KAN JE ALS VERHUURDER KRIJGEN OM JE HUURWONING ENERGETISCH TE RENOVEREN?

De ingreep op de indexering is één van de energiemaatregelen in het pakket maatregelen van de Vlaamse regering. Zo mogen de prijzen van huurwoningen met een niet-energiezuinig EPC-label van E en F een jaar lang niet geïndexeerd worden.

Lees meer

HET ASBESTATTEST IN 10 VRAGEN EN ANTWOORDEN

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001, in kaart brengen. Om die reden zal je vanaf 23 november bij de verkoop van zo'n pand een asbestattest moeten kunnen voorleggen.

Lees meer

MAATREGELEN HUURINDEXATIE VAN KRACHT SINDS 1 OKTOBER

De Vlaamse regering geeft zo de sector amper tijd om zich praktisch te organiseren. Een administratief complexe maatregel wordt in geen tijd ingevoerd. Waar de politiek lang op apegapen lag, moet de vastgoedsector nu wel snelheid maken.

Lees meer

“WELKE STEUN VOOR WIE ZIJN WONING ENERGIEZUINIGER MAAKT?”

Amper 5 procent van de Vlaamse woningen voldoet vandaag aan de energienormen die men voor 2050 ambieert. Daarom trekt de Vlaamse regering geld uit om de eigenaars van energieverslindende woningen ertoe aan te zetten hun woning te renoveren.

Lees meer

OOK RENOVATIEPLICHT IN RESIDENTIËLE GEBOUWEN VANAF 1 JANUARI 2023 GOEDGEKEURD

Naar analogie met de reeds geldende renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen, gaf de Vlaamse Regering begin juli groen licht voor wat de renovatieplicht in residentiële gebouwen betreft.

Lees meer

STIJGENDE HYPOTHEEKRENTE LEIDT TOT FRUSTRATIES BIJ HUIZENJAGERS

”Ik had nooit gedacht dat mijn uitstelgedrag me zoveel geld zou kosten.” In het Antwerpse bankkantoor waar Thomas (29) twee weken geleden een woonkrediet afsloot, drukte een dossierbeheerder hem ...

Lees meer

HOE WIL DE BELG VANDAAG WONEN? DE VIJF WOONTRENDS VAN 2022

Wie vandaag een huis koopt, wil vooral dat dit een duurzame en toekomstbestendige investering is. Vooral nu het leven - en vastgoed bij uitstek - duurder wordt, willen mensen hun geld inzetten op een ...

Lees meer

WONING BLIJFT STABIELSTE INVESTERING DIE ER IS

Dat berekende Nico Dewaelheyns, professor beleggingsleer aan de KU Leuven, voor het boek ‘Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn’ van voormalig De Tijd-journalist Patrick Luysterman en notaris Bart van Opstal.

Lees meer

WAAROM HUREN NIET PER SE WEGGEGOOID GELD HOEFT TE ZIJN

Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, hoeft weinig betoog. Het leidt weleens tot de nogal gratuite veronderstelling dat een huis kopen altijd beter is dan het maandelijks spijzen van de rekening van een huisbaas.

Lees meer

EEN WONING HUREN? DEZE VERZEKERINGEN ZIJN VERPLICHT

Ga je (al dan niet voor het eerst) een woning of appartement huren? Weet dan dat je als huurder sinds 1 januari 2019 een brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ moet afsluiten.

Lees meer

VASTGOEDMAKELAARS LANCEREN EIGEN ONLINE BIEDPLATFORM

Met de nieuwe digitale service SmartBid kunnen vastgoedmakelaars een biedproces opzetten, opvolgen en afhandelen. Op vraag van de vastgoedsector heeft de beroepsfederatie CIB Vlaanderen het systeem ontwikkeld en uitgerold.

Lees meer

JE MUREN NA-ISOLEREN: DE 3 WEGEN NAAR SUCCES!

Na-isoleren aan de buitenkant biedt de beste garantie op succes. Je behoudt immers de thermische capaciteit van je muren. Zo koelt je huis minder snel af in de winter en blijft het langer fris op hete zomerdagen.

Lees meer

MEER COMFORT, MEER LEVEN: ZO ZIET EEN TUIN ER VANAF NU UIT

Niet alleen aan onze tuin hechten we steeds maar waarde, ook het belang van ons terras surft mee op die golf ...

Lees meer

VIJF TIPS OM EEN ZO GOEDKOOP MOGELIJKE WOONLENING TE BEKOMEN

Het gemiddelde kredietbedrag voor de aankoop van een woning bleef volgens berekeningen van bankenkoepel Febelfin in het derde trimester van 2020 stijgen tot bijna 179.000 euro ...

Lees meer
Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV